Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 30 November 2011

Bantuan Khas RM500, 10 Dis.


Kerajaan akan mengumumkan perincian proses pendaftaran program bantuan khas kerajaan RM500 kepada rakyat berpendapatan isi rumah kurang RM3,000 sebulan, awal bulan depan.
Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata mereka yang layak boleh mula mendaftar pada pertengahan bulan depan.
“Perincian yang kita (kerajaan) akan umumkan meliputi cara-cara pendaftaran, kelayakan mereka yang boleh mendaftar dan sebagainya.
“Sekiranya terdapat individu yang tidak ada rumah dan duduk menumpang, mereka juga layak mendaftar,” katanya kepada pemberita selepas melawat projek membaik pulih rumah Touch Point di sini hari ini.
Beliau berkata pelbagai agensi kerajaan akan terlibat seperti Jabatan KebajikanMalaysiadan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).
“Kita juga telah melantik seramai 2,000 pekerja sambilan bagi melaksanakan kerja-kerja proses pendaftaran itu,” katanya.
Ahmad Husni juga berkata bantuan khas itu dijangka diagihkan mulai pertengahan tahun depan dan mereka yang layak akan diumum melalui mediamassa.
Baru-Baru ini, Husni berkata borang program bantuan khas itu akan mula diedarkan melalui LHDN secara percuma pada 1 Dis.
“Dijangka 3.4 juta individu akan mendaftar melibatkan nilai bantuan keseluruhan berjumlah RM2.6 bilion.
“Proses pendaftaran adalah sangat penting dan LHDN juga akan buka bilik gerakan dan kesemua sukarelawan akan membantu sepanjang proses pendaftaran termasuk di kawasan pedalaman,” 

No comments:

Post a Comment